Tien tips voor projecten met scrum en Lean Portfolio management

FRhajX.resized

Tien tips als je projecten wil gaan combineren met scrum en Lean portfolio management.

Begrijp het conceptuele verschil

Binnen projecten definieer je scope, maak je een planning en zoek je daar de mensen bij. In scrum omgevingen ga je uit van teams waar je het werk naar toe brengt. Dus van mensen naar werk ga je naar werk naar mensen.

Zorg voor een gedeelde visie

Om te kunnen prioriteren is context nodig over de richting waar de organisatie naar toe wil. Mensen worden blij als ze zelf mogen bepalen hoe ze iets bereiken. Maar dan hebben ze wel kennis nodig over de richting.

😎 Negeer de evangelisten

Niets zo dodelijk als als gepraat over mindset, zelforganisatie en autonomie als de organisatie gewoon doelen moeten halen, aandeelhouders tevreden moet stellen en budgetten strak zijn. Begin eerst maar eens met zien of scrum als ontwikkelmethodiek bij je past.

Maak een goede product breakdown structure

Praat en deel over wat nodig is en hoe dit samenhangt. De scrum teams vinden wel een weg om het te bereiken.

Zorg voor inzicht in capaciteit

Zonder te weten wat haalbaar is blijf je varen in de mist. Eigenlijk hoort deze op nummer 1 te staan. Het is de basis.

Plan per kwartaal en per sprint

Verder kijken dan een kwartaal is weinig mensen gegeven. Deel vervolens de planning op in kleinere sprints. Maak alvast een planning voor het kwartaal en stel die gaandeweg het proces bij.

Gebruik kanban en WIP limieten

Zorg ervoor dat de teams niet overbelast raken. Laat ze het werk van de stapel nemen als ze eraan toe zijn. Hierdoor blijft men gefocussed.

Hou grote buffers aan

Erken dat je in het begin niet weet hoeveel werk je aankan. Hou hierdoor ruimte in de planning. Er kunnen ook operationele zaken tussendoor komen. Tijd over aan het eind van het werk? Heb je mooi de tijd om de successen te vieren.

Meet zoveel je kan

Meten gaat niet over controleren maar over leren. Meet op portfolio niveau, over de teams heen en laat het aan de teams om zelf aan de slag te gaan met hun eigen metrieken.

Evalueer, leer en pas aan

Wees niet bang om te verbeteren. Al is het met kleine stapjes. Ieder kwartaal 10% beter worden levert een verdubbeling van je prestaties op binnen twee jaar!

Related Posts