Inmiddels heb ik ervaring met diverse bedrijven die een Agile transitie hebben doorgemaakt en de impact daarvan op het PMO. Het goede nieuws is dat het PMO relevanter is dan ooit in een wendbare omgeving. Hieronder de drie belangrijkste ervaringen:

  1. Ondersteuning blijft een onderdeel van het PMO werk
    Agile transities houden ook in dat de organisatie niet met een big bang omgaat. Er is dus lang sprake van een omgeving die deels wel en deels niet Agile is. Dit is in enkele gevallen zelfs permanent zo omdat er afhankelijkheden zijn met de buitenwereld. Denk aan toezichthouders die nog steeds statusrapportages verwachten. Het PMO speelt een rol als verbinder en vertaler in dit soort situaties. Ook zijn administratieve processen niet gelijk verdwenen. Het PMO helpt hier nog steeds en is een belangrijke aanjager voor vereenvoudigingen.
  2. Het PMO vormt de linking pin met de finance functie
    Ooit is mij gezegd door een project controller dat ik zijn rol prima zou kunnen overnemen, Dit is waar, PMO medewerkers werken vaak met fiannciele gegevens,. Andersom is dit minder het geval, projecten waren toch een apart ding. En nu met Agile is het de PMO medewerker weer degene die de link met finance het makkelijkst kan leggen. Vaak makkelijker dan de financial zelf, al zal ik dat nooir hardop zeggen.
  3. Op portfolio niveau staat de PMO medewerker helemaal op
    Overzicht, Lean technieken toepassen, informatie presenteren en visualiseren. Op dit niveau is de PMO medewerker van oudsher sterk. En omdat Lean Portfolio Management een vlucht gaat nemen. (We zijn al een tijdje aan het scrummen, nu maar eens met de strategie verbinden). Let maar op!